Binnenkort op vakantie? Zo herken je een goed hondenpension.
Binnenkort op vakantie? Laat je jouw hond verblijven in een hondenpension?
Dan is het zeer belangrijk dat je een fijn verblijf kunt vinden voor je trouwe viervoeter. Op deze manier kan hij even lekker genieten als jijzelf! Bij het zoeken van een goed hondenpension zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.
In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten vooraleer je een keuze maakt. Veel leesplezier
Wat is een hondenpension ?
Eerst en vooral, wat is een hondenpension precies? Je kan het bekijken als een hotel waar je trouwe rakker kan verblijven als jij op vakantie gaat en hij/zij niet mee kan.
Net zoals bij hotels voor mensen, is er variatie en veel verschil tussen de verschillende pensions. Het gaat van armzalige kennels tot luxe resorts.
Hoe ervaart een hond een pension?
Vaak maken mensen zich zorgen over de duur van hun vakantie. “Twee weken wegblijven kan ik mijn hond echt niet aandoen!” Gelukkig ziet je hond het helemaal niet zo, ze hebben namelijk geen tijdsbesef. Honden leven in het nu en het maakt voor hun niet uit of ze één dag, één week of één maand verblijven in het pension.
Het moeilijkste moment zal afscheid nemen zijn, omdat je hond wel weet dat er iets aan de hand is. Daarna is het meer: uit het oog, uit het hart. Dit klinkt een beetje cru en veel baasjes horen het niet graag, maar een dag zal gewoon verder gaan met zijn dagtaken. Hij zal je uiteraard niet vergeten en dolgelukkig zijn om je terug te zien wanneer je terugkomt.
Hoe oud moet een hond zijn om op pension te mogen?
Normaal gezien moet een puppy alle inentingen hebben gehad vooraleer hij/zij op pension mag, dit is dus vanaf 12 weken. Wij raden je zelfs aan om je puppy rond deze leeftijd binnen te brengen in een hondenpension. Pups hebben namelijk een speciale status binnen een roedel. Volwassen honden zijn iets toleranter richting pups, dat is instinctief. Hierdoor is het goed voor de sociale vaardigheden van je hond om in deze fase al eens terecht te komen in een roedel.
Denk maar aan een kind dat thuisonderwijs kreeg of een kind dat naar school ging, welke van de twee is sterker op sociaal vlak? Juist, zo gaat dat ook met jouw pup. Experts beweren dat een aantal dagen in een goed hondenpension, agressieproblemen op latere leeftijd zou kunnen voorkomen.
Allemaal mooi en wel, maar hoe weet ik nu welke hondenpensions goed zijn? Wees gerust, we got you covered.
Hoe herken je een goed dierenpension? 10 Zaken waar je op moet letten.
1: Verblijf
Zoals eerder besproken, is er een groot verschil tussen de dierenpensions. Het verblijf dat je uiteindelijk zult kiezen zal sterk aanleunen met jouw wensen omtrent het verblijf, de verzorging en het welzijn van jouw hond.
Het verblijf zal waarschijnlijk één van de belangrijkste zaken zijn waar je rekening mee zult houden bij het maken van jouw keuze. Het is cruciaal dat je iets kiest waar je denkt dat jouw hond zich goed in zal voelen. Heeft je hond geen probleem met in een kennel te zitten? Of zit hij/zij toch liever in een huis? Je zal even moeten navragen bij jouw viervoeter waar die het liefst wilt verblijven.
Een goed dierenpension moet zeer transparant zijn. Je wilt er op letten dat er zowel foto’s van de buitenplaatsen als van de binnenplaatsen op de website staan. Dierenpensions zouden trots moeten zijn op wat voor omstandigheden ze aanbieden. Mits dit niet het geval is, is dat wel een rode vlag.
2: Aandacht, Verzorging & Vrijheid
Bij goede hondenpensions krijgt jouw hond de nodige aandacht die hij verdiend. Probeer erachter te komen hoe vaak per dag de hond mag buitenspelen met zijn maatjes. Als hij 2 uur per dag mag buiten lopen en voor de rest alleen in zijn kennel moet zitten, is dit een echte no-go zone. In goede hondenpensions is er vaak de mogelijkheid voor de hond om buiten te gaan wanneer hij wenst en is hij doorheen de dag samen met zijn vriendjes.
Het is ook belangrijk om te weten of jouw hond individuele aandacht zal krijgen en de nodige verzorging. Volgt hij bijvoorbeeld een bepaald voedingsschema ? Dan wil je ook wel weten dat hij dat zal krijgen. Bespreek dit met het hondenpension vooraleer je een reservatie maakt, dan weet je zeker waar je aan toe bent.
Als jouw hond specifieke medicatie dient te nemen, kan je dit best ook op voorhand bespreken. Sommige pensions vragen hier een extra toeslag voor, anderen zien het als onderdeel van de verzorging. Zorg dus dat je niet voor verrassingen komt te staan na het boeken.
3: Kennismakingsgesprek met de pensioneigenaar
Als je ziet dat er tijd wordt gemaakt voor een kennismakingsgesprek is dit zeker en vast een goed teken. Het is belangrijk dat de pensioneigenaar ook écht dat gesprek wil hebben. Luistert de pensioneigenaar aandachtig naar jouw vragen? En krijg je hier goede antwoorden op? Voel je je ongewenst ? Stelt de pensioneigenaar genoeg vragen over jouw hond, bijvoorbeeld over zijn karakter, geschiedenis, voeding, nodige zorg? Ziet de omgeving er netjes uit? Lijkt de pensioneigenaar een oprechte dierenvriend? Kan je even kort in de verblijven van de honden gaan kijken? Zo niet, waarom dan?
Nu lijkt het meer op een detective show, dat gevoel wil ik je niet geven maar het beetje rondneuzen zal je later veel zorgen besparen. Een goed dierenpension verstaat jouw bezorgdheid en gaat je proberen op je gemak te stellen door zoveel mogelijk informatie te verschaffen.
Wat je niet wilt hebben is dat je je zorgen gaat maken over je hond als je op vakantie bent.
4: De pensioneigenaar
Dit sluit grotendeels aan bij het vorige puntje, maar laten we dit toch nog even kort overlopen. Los van het kennismakingsgesprek wil je er zeker van zijn dat de pensioneigenaar voldoende ervaring heeft met dieren. Ga ook zeker na of de pensioneigenaar in het bezit is van het vakbekwaamheidsbewijs Houder van honden en katten. Als dit het geval is, voldoet hij aan de wettelijke eisen die de overheid heeft opgesteld.
Vervolgens kan je best wat vragen stellen om inzicht te krijgen in de kennis van de pensioneigenaar. Kan hij het gedrag van honden goed herkennen en daarop inspelen? Zet hij alle honden zomaar bij elkaar of houdt hij rekening met grootte, leeftijd en temperament?
Bereid best een aantal vragen voor zodat je de expertise van de pensioneigenaar enigszins kan testen. Je kan je voorstellen dat een klein oud hondje best niet kan samenspelen met een drukke grote hond.
5: Website en Social Media
Dit is als het ware het uithangbord van het hondenpension. Net als bij elk bedrijf, kan je best even de website en de sociale media doornemen. Ziet de website er verzorgd uit? Staan er voldoende foto’s en informatie op de website? Als je geen website kan terugvinden, is dit verontrustend en heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een ongeregistreerd dierenpension.
Is het dierenpension actief op sociale media? Dan is dit zeker en vast een pluspunt. Als je kan spreken van actieve sociale media accounts, waarbij er frequent interactie is tussen de klanten en de uitbaters, is dit schitterend.
Zijn de eigenaars wat ouderwets en hebben ze geen sociale media, is dit niet gelijk een afknapper. Houdt er in ieder geval rekening mee dat informatie verspreiden naar de buitenwereld positief is. Geen website hebben, is wel iets waar je zeer aandachtig voor moet zijn.
Wat kost een hondenpension?
Finaal zullen we even kort overlopen wat de prijzen zijn voor een hondenpension. Uiteraard zijn dit maar inschattingen of gemiddelden en varieert de prijs sterk naargelang jouw wensen.
De gemiddelde prijs bedraagt zo’n 13,- euro, maar denk er aan dat ongeveer de helft van de pensions illegaal werkzaam zijn. Als je een goed dierenpension wilt, moet je bereid zijn goede prijzen te betalen. Voor een degelijker dierenpension kan de prijs oplopen tot zo’n 20,- euro. Dit kan je in elk redelijk dierenpension zeker verwachten te betalen.
Voor goede zorg, persoonlijke aandacht, goede voeding & verzorging betaal je uiteindelijk iets meer. In de luxe hondenpensions mag je 25,- tot 30,- euro per dag verwachten. Uiteindelijk is dit het meer dan waard, je kan zorgeloos genieten van jouw vakantie terwijl je weet dat jouw hond een top ervaring heeft!
Zou het niet super zijn wanneer je huis helemaal straalt als jouw boezemvriend eindelijk terugkomt? Bij Thomas Stofzuigers verkopen wij stofzuigers voor echte dierenvrienden.
Neem zeker een kijkje in ons assortiment moest je voor eens en voor altijd gedag willen zeggen tegen dat hondenhaar.