De opvoeding van je puppy

puppy

Wie moet dit nog meer lezen?

Ben je van plan binnenkort een puppy in huis te nemen? In deze blog lees je wat je vooraf moet weten en krijg je handige tips voor het opvoeden van je nieuwe vriendje.
Of ben je inmiddels al een trotse eigenaar van een puppy en kun je wel wat tips gebruiken? Ook dan is het belangrijk om alles te leren over de opvoeding van je puppy!

De keuze voor een puppy

Een puppy nemen? Zo’n kleine vriend is natuurlijk super leuk en gezellig, maar het vergt ook de nodige tijd om hem of haar op te voeden. Bedenk bijvoorbeeld of je minimaal 2 uur per dag de tijd hebt voor je puppy en of je 3 tot 4 weken thuis kunt zijn én vrij van je werk kan zijn wanneer je puppy komt. Ook is het slim om te bedenken dat een hond minimaal 100 euro kost per maand en of je dit geld dus beschikbaar hebt. Bekijk ook de verschillende soorten puppycursussen voordat je hem of haar in huis neemt. Lees je goed in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je jouw puppy al in huis hebt genomen. Zoek ook vooral informatie op over het specifieke ras van je hond en de bijbehorende opvoeding daarvan. Een goed baasje is voorbereid!

Andere opties zijn natuurlijk een hond uit het asiel of een straathond uit het buitenland. Erg leuk als je hierover nadenkt en doe dat ook zeker want ieder dier verdient een tweede kans! Vergeet alleen niet dat deze dieren een geschiedenis hebben en dus ook veel aandacht en liefde nodig hebben.

Puppyspullen

Voordat je pup bij jou in huis komt, is het goed om al wat spullen te halen. Denk bijvoorbeeld aan een bench of een mand, kauwmateriaal als botjes, het voer dat je pup ook bij de fokker krijgt en een waterbak. Vraag daarnaast bij het ophalen van je pup ook het nestkleedje mee, hieraan zit de vertrouwde geur van het nest, zodat je puppy zich sneller thuis voelt. Vergeet ook vooral niet een hondentuigje (geen halsband) en een lange lijn te kopen voor de wandelingen die jullie samen gaan maken.

Geef je puppy tijd om te wennen

Net als mensen hebben puppy’s even te tijd nodig om te wennen aan een nieuwe leefomgeving. Maak er geen groot feest van met meer mensen in huis dan nodig wanneer je pup bij je in huis komt. Hoogstwaarschijnlijk overvalt dit je puppy en zal hij of zij schrikken en wellicht angstig worden. Probeer de mensen in huis te hebben die normaal gesproken ook in huis aanwezig zullen zijn. Zorg er daarnaast voor dat bij binnenkomst alles klaar staat, zoals het mandje, de bench, het voer en een bak water. Zo is het meteen duidelijk waar je puppy alles kan vinden en kan hij of zij er meteen aan wennen. Begin na een tijdje met een kleine wandeling. Zo weet je pup dat je het goed met hem of haar voor hebt en beweging doet een hond altijd goed. Het allerbelangrijkste: forceer niets en laat je pup rustig wennen aan de nieuwe omgeving!

Heb je al een tijdje een puppy? Gefeliciteerd met je nieuwe vriendje! Nu kun je zeker wel wat tips gebruiken? Natuurlijk is je pup een leuke en gezellige aanwinst, maar je zult vast ook gemerkt hebben dat hij nog jong en speels is en dus ook soms voor enige onrust zorgt. Dat hoort erbij, maar met deze tips zal je snel gewend zijn aan een leven met een puppy in huis!

Een puppy proof huis

Om kleine ongelukjes en ongewenst gedrag te voorkomen is het aan te raden met wat dingen rekening te houden en zo je huis ‘puppy proof’ te maken. Dit maakt de opvoeding van je puppy alleen maar makkelijker! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nieuwe vriendje niet in de prullenbak of groene afvalbak kan. Zo voorkom je een hoop vegen, schrobben en schoonmaken. Berg daarnaast zoveel mogelijk snoeren en draden op. Deze vallen namelijk vaak in de smaak bij puppy’s en je wilt graag dat alle elektronica blijft werken, toch? Bovendien is dit ook een stuk veiliger voor je pup. Laat verder geen waardevolle spullen slingeren en geef je pup geen eten dat je zelf zou eten. Als je jouw pup een keer iets anders wilt geven dan het standaard voer, geef hem of haar dan een hondenkoekje of een bot waarop hij of zij kan kauwen. Tot slot, net als bij kleine kinderen kun je hekjes kopen voor puppy’s om te voorkomen dat ze van de trap vallen of om ervoor te zorgen dat ze wegblijven uit bepaalde ruimtes van je huis.

Puppycursus

Een puppycursus is van groot belang als je hond nog klein is. Een normale prijs van een cursus is gemiddeld 20 euro per les met 4 tot 6 andere deelnemers. Let vooral bij je keuze voor een puppycursus op of je pup los wordt gelaten tijdens de cursus en of je pup zowel beloond als gestraft wordt. Stevige correcties zijn zeker niet de bedoeling. Bovenal, kies voor de cursus waarbij jij een goed gevoel hebt en waar je niet tegenop kijkt om naartoe te gaan.

Je puppy belonen of straffen?

Er zijn verschillende manieren voor het opvoeden van je puppy. Je kunt je pup natuurlijk straffen bij ongewenst gedrag, maar je kan hem of haar ook belonen op basis van goed gedrag. Een combinatie hiervan is natuurlijk altijd goed, maar hoe doe je dit dan precies?

  • Door je puppy te straffen leert hij of zij dat een bepaalde actie niet wordt gewaardeerd door het baasje. Uiteindelijk zal je puppy een bepaalde handeling vermijden uit angst voor straf. Alleen weet de hond hierdoor niet altijd wat wél mag. Een nadeel van teveel straffen kan zijn dat je puppy onzeker wordt en zijn of haar gedrag kan veranderen in de richting van een minder speelse of aanhankelijke hond.
  • Je kunt er als baasje ook voor kiezen om je hond iets te leren door middel van belonen. Hierdoor leert je puppy dat bepaald gedrag wordt beloond met bijvoorbeeld een koekje of een aai over zijn of haar bol. Veel oefenen is hierbij belangrijk, want als het door de pup wordt herkend, zal hij dit gedrag gaan herhalen. Jouw puppy zal namelijk het goede gedrag gaan koppelen aan de beloning die jij eraan hangt. Kies voor een methode die het best bij jou als baasje past en wees concreet hierin. Dat maakt de opvoeding van je puppy makkelijker! Maar wees vooral ook niet te streng, het moet wel leuk blijven!

Zindelijk maken van je puppy

Het zindelijk maken van je puppy kan een opgave zijn, maar is van groot belang. Straf je pup niet wanneer hij of zij binnen plast. Dit zal averechts werken! Ga na het spelen en slapen altijd naar buiten om je pup zijn of haar behoeften te laten doen. Zet ook ’s nachts je wekker wanneer je pup nog niet zindelijk is. Dit kun je langzaam afbouwen als het beter gaat en uiteindelijk zal dit niet meer nodig zijn. 

Wandelen met je puppy

Erop uitgaan met je viervoeter is ook erg belangrijk voor de opvoeding van je puppy. Maar vergeet niet dat een pup nog jong is en eigenlijk nog een ‘baby’ is. Onderschat de afstand van een wandeling dus niet. Een hond van twee maanden oud mag 10 minuten per keer wandelen en dan 4 keer per dag. Iedere maand dat je hond ouder wordt, mag je 5 minuten langer met hem of haar wandelen. Let er wel op dat je puppy vaker moet plassen dan je gaat wandelen per dag! Daarnaast wandelen niet alle puppy’s in één keer gelijk met je mee. Trek niet aan de riem wanneer jouw puppy niet mee loopt. Beloon je pup ook niet wanneer hij niet wil wandelen. Doe dit alleen wanneer hij of zij zelf loopt en wanneer hij of zij naar je kijkt tijdens het wandelen. Zo leer je je pup dat jij zijn of haar baasje bent en het waardeert als hij of zij jou volgt of naar je luistert. 

Ondanks dat je met veel dingen rekening moet houden als het om de opvoeding van je puppy gaat, is het allerbelangrijkste voor een goede band met jouw puppy toch wel aandacht en liefde. Jouw puppy waardeert knuffels als geen ander en wanneer je hem of haar met liefde behandelt, zal dit uiteindelijk zorgen voor een onvoorwaardelijke band tussen jullie! 

puppy

Meer leesplezier