Het belang van een gezond gebit voor je hond of kat

gezond gebit huisdier

Wie moet dit nog meer lezen?

Net als mensen kunnen honden en katten veel last krijgen als hun gebit niet gezond is. Het is daarom erg belangrijk om het gebit van je hond of kat goed te verzorgen. Zo zorg je dat je huisdier gezond blijft én voorkom je een (duur) bezoek aan de dierenarts! Lees hier hoe je gebitsproblemen herkent en wat je eraan kunt doen. 

Waarom een gezond gebit belangrijk is

Het gebit is essentieel bij het eten en de opname van voedingsstoffen. Wanneer het gebit niet gezond is, kan dit ertoe leiden dat je hond of kat te weinig van de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan eten oncomfortabel of zelfs pijnlijk worden, waardoor je huisdier minder zin krijgt om te eten.  

Een veelvoorkomende klacht van baasjes is een stinkende adem van hun hond of kat. Dit is bijna altijd het gevolg van een ongezond gebit. Zo blijven er door tandplak veel bacteriën aan de tanden kleven, wat op termijn zorgt voor een onaangename geur. 

Wanneer de gebitsproblemen erger worden, kan er een ontsteking ontstaan in de mond. Dit is niet alleen pijnlijk voor je hond of kat, maar kan ook leiden tot problemen in de rest van het lichaam. Bacteriën uit de mond kunnen zich namelijk verspreiden door het lichaam en kunnen zelfs de kans op hartklachten vergroten. 

Veelvoorkomende gebitsproblemen

Ongeveer 80% van de honden en 70% van de katten heeft gebitsproblemen. Deze problemen zijn in het begin vaak niet zo ernstig, maar kunnen dit op termijn wel worden wanneer het baasje niet ingrijpt. 

In de eerste instantie ontstaat er meestal tandplak, een gelige aanslag op de tanden, die ontstaat uit speeksel en voedselresten. Door goed te poetsen kan tandplak meestal nog worden verwijderd. Wanneer je tandplak niet weghaalt, kan er tandsteen ontstaan. Dit is een bruine aanslag, die gepaard gaat met slecht doorbloed tandvlees. Tandsteen kan je niet wegpoetsen en zal door een dierenarts moeten worden verwijderd. Tandplak kan naast tandsteen ook leiden tot gaatjes en verschillende ontstekingen, zoals tandvleesontsteking of ontstekingen in het wangslijmvlies.

Als je hond of kat eenmaal last heeft van tandsteen en/of ontstekingen in de mond, kan je dit zelf niet meer oplossen en moet je naar de dierenarts voor een gebitsreinigende behandeling. Hiervoor zal huisdier onder narcose moeten. Genoeg reden dus om snel in te grijpen en het niet zo ver te laten komen!

Zo herken je gebitsproblemen bij je hond of kat

Een gezond gebit heeft witte tanden, roze tandvlees en bevat geen aanslag. Het tandvlees is goed doorbloed, maar bloedt niet en is niet rood of gezwollen. Overmatig speekselen, het verlies van tanden en kiezen of een slechte adem zijn aanwijzingen dat het gebit van je huisdier niet gezond is. 

Ook aan het gedrag van je hond of kat kan je vaak afleiden dat er iets niet goed is. Kauwt je hond of kat bijvoorbeeld maar aan één kant van de bek of schrikt hij of zij van eten, dan betekent dit meestal dat er problemen zijn met het gebit. Gebitsproblemen kunnen er zelfs toe leiden dat jouw kameraad minder zin heeft om te spelen en chagrijnig gedrag gaat vertonen! 

Ten slotte kunnen ook ontstekingen elders in het lichaam een teken zijn dat er een infectie in de mond bestaat, en dat deze zich via de bloedbaan heeft verspreid door het lichaam.

De oorzaken van gebitsproblemen

De voornaamste oorzaak van een slecht gebit is een gebrek aan verzorging. Wanneer je het gebit goed verzorgt door bijvoorbeeld te poetsen, wordt de kans op tandplak, tandsteen en ontstekingen veel kleiner. Het is verstandig om het gebit regelmatig te controleren en meteen in te grijpen wanneer je iets geks ziet. 

Gebitsproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door voeding. Bij natvoeding is het risico groter dan bij harde brokken, omdat brokken helpen bij het reinigen van het gebit. Wanneer je jouw huisdier voeding uit blik geeft, is het dus extra belangrijk om hem of haar te helpen met het schoonhouden van zijn of haar gebit. Het is daarnaast geen goed idee om je huisdier restjes van je eigen eten te voeren. Hierin zitten namelijk vaak toegevoegde suikers, welke schadelijk zijn voor het gebit. 

Tot slot kan je hond of kat tijdens het spelen slijtage oplopen aan het gebit. Dit komt bijvoorbeeld door tennisballen of stokken. Het is vooral schadelijk wanneer er zand aan zit, want hierdoor raakt het glazuur beschadigd en zijn de tanden minder goed beschermd. 

Zo voorkom je gebitsproblemen bij je hond of kat

Slechts 1% van de honden en kattenbaasjes poetst de tanden van hun huisdier. Je bent dus lang niet de enige als je dit niet doet, maar toch kan je met poetsen al een heel groot deel van de problemen voorkomen. Het is verstandig om hier op jonge leeftijd van je hond of kat mee te beginnen. Zo raken jij en je huisdier eraan gewend en kan je in de gaten houden of het gebit gezond blijft. 

Er zijn ook brokken verkrijgbaar met een speciale vorm, waardoor ze extra bijdragen aan het reinigen van het gebit van je hond of kat. Speelgoed, kluiven en snoepjes kunnen ook helpen, maar zijn niet voldoende. 

Omdat niet alle gebitsproblemen makkelijk te herkennen zijn, is het bovendien aan te raden om het gebit van je huisdier eens in het jaar te laten controleren door de dierenarts. 

Kortom, een gezond gebit is heel belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat. Gelukkig is het niet zo moeilijk om hem of haar hierbij te helpen en hoef je niet allerlei dure producten aan te schaffen. Als je regelmatig poetst en het gebit af en toe controleert op afwijkingen dan kan dit veel problemen voorkomen!

gezond gebit huisdier

Meer leesplezier