Net als mensen, kunnen ook honden wel eens jaloers worden. Dit gebeurt meestal wanneer er een nieuw gezinslid of huisdier bij komt, maar het kan zelfs voorkomen wanneer je een andere hond aandacht geeft op straat. Het is natuurlijk best schattig dat je hond jouw aandacht niet wil delen, maar het kan ook problematisch worden. Hier lees je hoe je jaloers gedrag bij honden herkent en wat je eraan kunt doen.
Zo herken je jaloers gedrag bij je hond
Ten eerste is het belangrijk om het verschil tussen enthousiasme en jaloezie te herkennen. Er zijn vele triggers die een hond enthousiast kunnen maken, zoals het geluid van de deurbel, jouw stem of het enthousiasme van een andere persoon of hond. Wanneer er bijvoorbeeld visite binnenkomt en je hond begint te blaffen, dan doet hij dit waarschijnlijk gewoon om zijn enthousiasme te uiten. Je kunt je hond leren om rustiger om te gaan met deze triggers, door bijvoorbeeld zijn aandacht te verleggen op het moment van de trigger.
Wanneer je hond telkens aandacht probeert te trekken wanneer jouw aandacht elders ligt, is hij waarschijnlijk jaloers. Deze jaloezie uit zich door veel aandacht te vragen, overdreven aanhankelijk te zijn of zelfs te grommen en agressief te worden tegen andere mensen en honden. Wanneer dit het geval is, kunnen er vervelende situaties ontstaan en is het verstandig om te achterhalen wat de oorzaak is van de jaloezie.
Oorzaken van jaloers gedrag
Een hond wordt jaloers wanneer hij het gevoel krijgt dat de band tussen hem en zijn baasje in gevaar komt. Jouw aandacht is zijn grootste beloning en wanneer hierin iets verandert, zal hij extra bevestiging gaan zoeken. Je hond wil er alles aan doen om jou te pleasen. Wanneer een andere persoon of hond dit ook doet en veel aandacht krijgt van jou, wil je hond laten zien dat hij dit beter kan. Ook zijn honden heel gevoelig voor veranderingen in routine. Als jij bijvoorbeeld meer gaat werken of er komt een nieuw gezinslid bij, kan je trouwe viervoeter hier gestrest en onzeker van worden. Wanneer een verandering heel plots gebeurt en ook nog eens gepaard gaat met minder aandacht, ligt jaloezie op de loer.
Je hond niet belonen
Wanneer je hond ongewenst gedrag gaat vertonen uit jaloezie, wil je hem misschien troosten of word je boos om het gedrag te corrigeren. Beide reacties zijn echter niet bevorderlijk om het gedrag af te leren. Wanneer je je hond aandacht geeft, of het nu positief of negatief is, beloon je zijn gedrag en zal hij het in het vervolg weer doen. Ook kleine vormen van aandacht, zoals een aai of lachen om zijn gekke gedrag, hebben dit effect. Hoewel het verleidelijk is om je hond aandacht te geven, is het beter om hem te negeren en pas weer aandacht te geven wanneer hij rustig is. Zo beloon je goed gedrag.
Omgaan met een jaloerse hond
Wanneer er een nieuw gezinslid of huisdier bij komt, gaat daar vanzelfsprekend veel van jouw aandacht naartoe. Probeer je te bedenken dat dit voor je hond voelt als een bedreiging en dat dit heel stressvol kan zijn. Wees daarom lief voor je hond en probeer hem nog steeds veel aandacht te geven. Beloon hem wanneer hij iets goed doet, ook bij kleine dingen. Dit geeft hem vertrouwen in jullie band en zo hoeft hij minder bevestiging te zoeken op andere momenten.
Zorg daarnaast dat je hond een positieve associatie krijgt met de ‘indringer’. Haal je hond dus niet telkens opnieuw weg uit de situatie en laat ze een band opbouwen met elkaar, ook los van jou. Wanneer er een grote verandering plaats gaat vinden, probeer deze dan stapsgewijs in de routine van je hond te implementeren. Laat je hond bijvoorbeeld een paar keer kennismaken met je nieuwe liefde, voordat hij of zij bij je intrekt.
Laat je hond ook zien dat jij prima in staat bent om je aandacht te verdelen. Aai hem terwijl je in gesprek bent met een ander, of een andere hond aandacht geeft. Probeer je hond zoveel mogelijk te betrekken bij wat jij doet. Zo voelt hij zich niet buitengesloten.
Als de jaloezie in veel situaties terugkomt, bijvoorbeeld ook als je op straat een andere hond aait, probeer dan te achterhalen wat de oorzaak kan zijn van dit gedrag. Het kan een uiting zijn van stress, gebrek aan regelmaat of een trauma. Geef je hond voldoende beweging en impulsen, maar zorg ook voor voldoende ontspanning. Zo zal hij minder gestrest of onrustig zijn.
Kortom, jaloezie is een emotie die ook bij honden voor kan komen en dit kan zich soms op vervelende manieren uiten. Straf hem niet, maar probeer te achterhalen of er iets is veranderd wat kan leiden tot dit gedrag. Je trouwe viervoeter houdt van zekerheid en bevestiging, dus probeer hem dit zoveel mogelijk te geven!