Hoe houd je jouw huisdier schoon en verzorgd?

Wie moet dit nog meer lezen?

Heb je thuis een hond? En springt hij net iets te graag in een modderige plas tijdens het uitlaten? Dan weet je als geen ander hoe lastig het kan zijn om jouw hond, kat of ander huisdier schoon te krijgen. Je hond of kat verzorgen en ze schoon houden kan een hele klus zijn. Toch zijn goede hygiëne en een grondige poetsbeurt van jouw huisdier enorm belangrijk. Je krijgt er niet alleen heel veel liefde voor terug (in de meeste gevallen dan), je verhoogt hiermee ook de fitheid en levensverwachting van jouw trouwe metgezel. Belangrijk dus! Hoe pak je dit aan? In deze blog geven we je tips voor hygiëne en verzorging van jouw kat of hond.

Waarom is regelmatige hygiëne en verzorging van jouw huisdier zo belangrijk? 

Een goede verzorging van jouw huisdier is belangrijk voor zijn gezondheid. Hierdoor krijgen ze minder snel last van kwalen en blijven ze langer fit. Daarnaast draagt de hygiëne en verzorging van een kat of hond ook bij aan de gezondheid van de huisdiereigenaar, aldus het RIVM. Zo dragen dieren soms ziektewekkers bij zich zoals parasieten, bacteriën, virussen, schimmels of wormeneitjes. Deze ziekten die van dier op mens worden overgedragen zijn makkelijk te voorkomen met wat basis hygiënemaatregelen. Een goede en structurele verzorging draagt dus bij aan de gezondheid van jouw trouwe viervoeter en maakt ze aanzienlijk gelukkiger, maar jou ook als huisdiereigenaar!

In de vorige blog gaven we vier tips over hoe je jouw huis haarvrij en schoon kan maken. Nu leggen we uit hoe je jouw huisdier schoon houdt. Een schoon huis is een ding, maar een schoon en verzorgd huisdier is een heel ander verhaal!   

Hygiëne en verzorging van een kat of hond: De basisverzorging

Elk huisdier moet een zekere mate van hygiëne en (vacht)verzorging ondergaan. We noemen dit ook wel de basisverzorging. Zo zorg je dat jouw hond of kat mooi en schoon blijft. Voor veel dieren is een effectieve aanpak net wat anders. Daarnaast is elk huisdier anders, dus wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Een hygiënische en schone huid, vacht, oren en ogen zijn voor elke hond en kat belangrijk. Dit is vrij ‘makkelijk’ te realiseren door je huisdier te wassen. We zetten ‘makkelijk’ hier tussen haakjes, want vrijwel elke katteneigenaar weet dat een grondige poetsbeurt voor een kat nog wel eens een uitdaging kan zijn. 

Je huisdier wassen

Het wassen van een hond of kat kan een ietwat grappige, dan wel lastige opgave zijn. Zowel veel hondeneigenaren als katteneigenaren vinden het vaak lastig om hun huisdier te wassen en de ervaring zo plezierig mogelijk te maken. Een hond wassen gaat over het algemeen vaak gemakkelijker dan een kat. 

 

Wasbeurt hond

Het is aan te raden om jouw hond ongeveer elke maand een poetsbeurt te geven. Nogmaals, dit is slechts een richtlijn en elk huisdier heeft een eigen routekaart. Als baasje weet jij zelf als beste wat wel of niet werkt voor jouw hond. Zet je hond in een grote teil, bad of eventueel een wasbak voor de wat kleinere hondjes. Gebruik handwarm water en speciale hondenshampoo. Spoel de vacht grondig uit en droog je hond goed af met een handdoek. Liever niet met een föhn, dit kan al snel te warm worden. En dit is niet prettig voor je hond. Heeft jouw hond net in de modder liggen rollen? Geen probleem, je kunt een hond vaker wassen indien nodig.

Tip: gebruik bij het wassen van jouw huisdier altijd speciale diervriendelijke shampoo. Shampoo voor mensen is niet geschikt voor het wassen van dieren!

Wasbeurt kat

Voor katten is het wasritueel iets anders dan voor honden. Waar honden soms wat snel vies kunnen worden (sorry, hondenliefhebbers), zijn katten kleine experts in hygiëne en vachtverzorging. Katten wassen zichzelf, waardoor een maandelijkse wasbeurt zeker niet nodig is voor een kat. Was je kat alleen als hij erg vies is of roos of schilfers heeft. De meeste katten houden niet van water, dus een kat een wasbeurt geven kan een flinke klus zijn. Het kan helpen om de kat eerst rustig met zijn pootjes in het water te zetten en wanneer hij wat gewend is met een bekertje (of douchekop voor de echte katten-bazen) voorzichtig wat water over hem te sprenkelen. Wees geduldig en forceer je kat niet. Spoel de speciale kattenshampoo goed uit en dep je kat droog. Let op, wrijf je kat dus niet droog. Dit is al snel wat te ruw voor je poezenvriend. 

Heb je een kitten? Dan kan het slim zijn om je kitten al voorzichtig gewend te laten raken aan een wasbeurt. Als een kitten gewend is aan het wassen op jonge leeftijd, hoe minder drama het later kan zijn. 

Tip: Heeft jouw kat nou echt een grote hekel aan wassen en lukt het niet op hem een fatsoenlijke wasbeurt te geven? In dat geval kun je nog kijken naar speciale reinigende mousse voor katten. Dit hoef je enkel in te masseren en uit te borstelen. 

 

Vachtverzorging 

Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel van de hygiëne en verzorging van een kat of hond. Daarnaast is het een goed controlemoment. Je kunt tijdens het borstelen controleren of jouw hond of kat last heeft van eventuele parasieten zoals vlooien of teken en helpt haarballen voorkomen.

Praktische tips bij het borstelen:

  • Ga altijd met de haren mee.
  • Begin eerst zachtjes, vooral bij kittens om ze te laten wennen aan het borstelen.
  • Gaat een klit niet meteen weg? Ga dan niet hard trekken. Ga zacht en geduldig te werk, en knip eventueel de klit weg als het niet anders kan.
  • Een rubberen massagehandschoen kan handig zijn om losse haren gemakkelijker los te trekken. Win-win: dit was ook nog eens een van de vier tips voor het haarvrij maken van jouw bank of stoel in onze vorige blog!

Tip: eindig een borstel sessie met een klein spelletje. Zo heeft je huisdier een fijne ervaring aan het borstelen.

Vachtverzorging kortharige katten versus langharige katten

Het is daarnaast goed om te weten dat er een andere verzorging nodig is voor kortharige katten en langharige katten. Voor kortharige katten is wekelijks borstelen vaak voldoende. Gebruik een zachte borstel om beschadiging van de huid te voorkomen. Langharige katten hebben er profijt vak als je dagelijks kort even kamt. Door met een metalen kam met grote tanden voorzichtig te borstelen, voorkom je klitten en verwijder je vuil. Enige voorzichtigheid is wel geboden: kijk uit dat je voorzichtig te werk gaat en je de vacht of huid van jouw kat niet beschadigt tijdens het borstelen.

 

Gebitsverzorging van jouw kat of hond

Niet alleen mensen hebben regelmatig tandenpoetsen in het basispakket van goede verzorging. Het gebit van honden en katten moeten ook met regelmaat worden gepoetst. 

Regelmatig poetsen zorgt voor een frisse adem (ook wel zo fijn), maar draagt ook bij aan het voorkomen van gebitsproblemen, infecties en de vaak daarbij gemoeide hoge dierenartskosten. Een gezond dierengebit is vergelijkbaar met die van een mens: het bevat geen tandsteen en het tandvlees rond de tanden is schoon en goed doorbloed.

Tandenpoetsen 

De makkelijkste manier is om de tanden van jouw hond of kat te poetsen. Gebruik hiervoor net als met de shampoo, speciale producten voor honden en katten. Zo zijn er speciale tandenborstels en tandpasta voor huisdieren. Deze bevatten geen schadelijke stoffen en zijn vaak wat zachter van textuur. 

Je kunt eventueel ook eerst je vinger of een vinger tandenborstel gebruiken voor bijvoorbeeld puppies. Dit maakt het tandenpoetsen wat makkelijker. Dit is erg geschikt als je huisdier het tandenpoetsen niet erg prettig vindt en er nog gewend mee moet raken. 

Naast speciale tandenborstels en tandpasta voor dieren, is er ook nog tandspray gebitsverzorging. De spray is een stuk makkelijker in gebruik dan hondentandenborstels en zorgt ook voor een frisse adem. Deze spray bevat tandverzorgende enzymen die tandplak tegengaat en de vorming van tandsteen voorkomt. 

Benieuwd hoe dat precies werkt, het gebit van een hond of kat tandenpoetsen? In deze video genaamd ‘Hoe was ik mijn hond?’ wordt dit stapsgewijs uitgelegd. 

Tot slot

Er zijn natuurlijk veel manieren om een huisdier goed te verzorgen. Bovenstaande tips zullen je helpen met het schoon en mooi houden van jouw hond of kat. Heb je zelf nog tips? Laat ze ons weten! We voegen ze graag toe aan de blog. Happy cleaning allemaal! 

 

 

Meer leesplezier