Waar komt dierendag vandaan?

Dierendag uitleg - Thomas Stofzuigers

Wie moet dit nog meer lezen?

Als je een huisdier hebt kan het eigenlijk iedere dag wel dierendag zijn. Want als je dol bent op je huisdier, verzorg je hem of haar zo goed als je kunt. Toch staan we op dierendag met zijn allen extra stil bij onze dieren en hun omgeving. Maar waar komt dierendag eigenlijk vandaag?

De eerste dierendag

In 1927 was het houden van huisdieren nog verre van gewoon. Mensen hielden toen voornamelijk huisdieren om voor ze te laten werken. Ilse Winter uit Tsjechië zag in deze tijd het dierenleed en kreeg het idee om één dag per jaar de dieren extra te belonen. Daarom schreef zij in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen. Margaret, de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming, vond dit een fantastisch idee!

In 1929 werd in Oostenrijk een vergadering georganiseerd door dierenbeschermers van over de hele wereld. Hierin werd op initiatief van Margaret besloten om één dag per jaar speciaal aan dieren te denken. Zo’n speciale dag is bedoeld om bij het grote publiek ergens goed de aandacht op te vestigen. De eerste officiële dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.

Waarom is dierendag op 4 oktober?

Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober en is een dag die wereldwijd bekend staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan dieren. De datum van dierendag is een eerbetoon aan Sint Fransiscus van Assisi. Hij zorgde voor de armen, maar ook voor planten en dieren! Hij hield zelfs kerkdiensten voor dieren en was één van de eerste heiligen die in het openbaar zijn liefde voor de dieren uitsprak en ook vond dat mensen goed voor hun dieren moesten zorgen. Fransiscus wordt binnen de Katholieke Kerk op 4 oktober herdacht, dit is de dag na zijn overlijden (3 oktober, 1226). Als eerbetoon aan Fransiscus is 4 oktober als datum gekozen voor dierendag.

Dierendag vandaag de dag

En nu wordt dierendag nog steeds gevierd! Zo wordt bijvoorbeeld op basisscholen hier extra aandacht aan besteed of mogen kinderen zelfs hun huisdier meenemen. Ook worden er bezoekjes gebracht aan dierenpensions of het plaatselijke asiel. Daarnaast is het ook een goede reden om je huisdier extra te verwennen met leuke speeltjes of lekkere snoepjes.

Meer leesplezier