Dat katten af en toe braken is bij de meesten waarschijnlijk wel bekend. Vaak kan dit geen kwaad, maar waarom komt dit eigenlijk regelmatig voor bij katten? Veel kattenbaasjes vragen zich vast af wat de oorzaak hiervan is en of ze het mogelijk kunnen verminderen. In deze blog lees je alle redenen waarom katten braken en wanneer je je wel of geen zorgen hoeft te maken.
Misselijkheid herkennen
Over het algemeen is het gedrag van je kat leidend om te zien hoe hij of zij zich voelt. Wanneer je kat braakt maar verder geen ander gedrag vertoont, is er hoogstwaarschijnlijk niks aan de hand. Mogelijk heeft hij of zij iets verkeerd gegeten, zoals een verkeerde plant of bedorven voedsel, en is het braken een reactie hierop. Waarschijnlijk voelt je kat zich na het braken juist opgelucht. Misselijkheid bij een kat kan worden herkend aan veelvoudig slikken, kwijlen en aan minder of trager eten.
Schrokken
Vaak braken katten als ze te snel hun eten hebben opgegeten. Dit wordt schrokken genoemd en kan veroorzaakt worden door stress, grote brokken, niet goed kauwen of een enorm enthousiasme van je kat, omdat je hem of haar te eten geeft. Je kan dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je kat op een rustige plek kan eten, waar bijvoorbeeld geen andere dieren of mensen zijn. Met meerdere katten in huis is het sowieso aan te raden om hen allemaal een eigen bakje met eten te geven. Door een kat meerdere kleine maaltijden op een dag te geven of kleinere brokjes kan schrokken en uiteindelijk braken worden voorkomen.
Haarballen
Een andere welbekende reden waarom katten braken is dat katten zichzelf schoonlikken en hiermee veel haren in kunnen slikken. Dit is te herkennen aan de hoeveelheid haar, ook wel een haarbal genoemd, in het braaksel. Als dit vaak gebeurt, kan het helpen om je kat te borstelen. Dit zal de losse haartjes van de vacht van je kat verwijderen. Daarnaast kun je je kat haarbalpasta geven, bijvoorbeeld als snack, waardoor de haarbal makkelijker naar de darmen wordt geleid dankzij de hoeveelheid vet in de pasta. Het kan tevens helpen om kattengras neer te zetten. Een leuke plant voor jou als baasje én erg populair bij katten. Kattengras stimuleert de darmflora van je kat, waardoor hij of zij makkelijker braakt of de haarbal sneller door de darmen wordt geleid.
Wanneer zorgen maken?
Vertoont je kat ander gedrag of braakt hij of zij vaker dan normaal? Dan is er mogelijk meer aan de hand en kun je het best even langs gaan bij de dierenarts. Observeer je kat, bekijk het braaksel goed en geef de dierenarts zoveel mogelijk informatie over de situatie. Zo kan de dierenarts de ernst van de situatie beoordelen en mogelijk met een oplossing komen. Regelmatig braken kan de oorzaak zijn van een acute of chronische ziekte, maar ook van stress en een virus of bacterie kan een kat veel gaan braken. Het is aan te raden om naar de dierenarts te gaan als je kat meer dan een dag niet eet of drinkt, veel afvalt, vaker dan normaal overgeeft, bloed overgeeft, futloos is, een bolle buik heeft of koorts heeft.