Zwemmen met je hond

zwemmen hond

Wie moet dit nog meer lezen?

Veel honden vinden het heerlijk om bij warm weer verkoeling te zoeken in het water. Voor baasjes is het dan ook een genot om toe te kijken hoe zijn of haar trouwe viervoeter lekker aan het rondspetteren is. Echter, het is belangrijk om op een aantal dingen te letten wanneer je je hond laat zwemmen. Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Niet alle honden kunnen of willen zwemmen 

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kunnen honden niet van nature zwemmen en zullen ze het dus net als wij moeten leren. Het is daarom verstandig om rustig te beginnen, het liefst in ondiep water. 

Een andere aanname is dat alle honden van zwemmen houden, maar ook dit is (helaas) niet het geval. Bepaalde hondenrassen zullen eerder het water opzoeken dan andere. Dit heeft te maken met de lichaamsbouw en de structuur van de vacht. Kan jouw labrador zich uren vermaken in het water? Dat is niet zo gek, want deze hond heeft de perfecte bouw om te zwemmen en heeft zelfs speciale zwemvliezen tussen zijn tenen! Honden met een zwaar lijf en korte poten vinden het echter een stuk lastiger om zich voort te bewegen in het water en zullen het dan ook minder lang volhouden. Heeft jouw hond een lange vacht? Grote kans dat zwemmen dan niet zo fijn is voor hem of haar als dat je misschien denkt. De vacht neemt veel water op waardoor het heel zwaar kan worden voor je hond. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! 

Ook al is je hond ‘gebouwd’ om goed te kunnen zwemmen, betekent dit niet dat hij of zij het ook leuk vindt. Forceer je hond niet om te zwemmen en gooi hem of haar nooit zomaar in het water. Je hond kan in paniek raken en in het vervolg water gaan vermijden. Het laatste wat we willen, is onze trouwe viervoeters stress bezorgen! 

Honden krijgen water binnen tijdens het zwemmen 

Honden krijgen tijdens het zwemmen vaak veel water binnen, met name wanneer ze een stok of bal in in hun bek hebben. Gechloreerd water en zout water leiden meestal enkel tot lichte irritaties van de darmen of braken, maar het is verstandig om op te letten dat je hond er niet te veel van drinkt. Zoetwater brengt grotere risico’s met zich mee. Je hond kan namelijk behoorlijk ziek worden van micro-organismen in het water, die met name aanwezig zijn bij warm weer. Ziet het water er troebel uit, stinkt het of drijven er dode vissen in, neem dan geen risico! Daarnaast is het een goed idee om je hond, als hij van zwemmen houdt, jaarlijks te laten vaccineren tegen de ziekte van Weil, die wordt overgebracht via urine van andere besmette dieren. 

Om te voorkomen dat je hond grote hoeveelheden water binnen krijgt is het slim om zelf drinkwater mee te nemen en hem hier tussen het zwemmen door van te laten drinken. 

Als je hond diarree krijgt na het zwemmen, is dit meestal geen groot probleem en gaat het na een paar dagen over. Duurt het langer of maak je je zorgen om de gezondheid van je trouwe viervoeter, neem dan gerust even contact op met de dierenarts. 

Let op bij oververhitting

Als je hond het warm heeft, is kort in en uit het water gaan de beste optie. Hoe leuk het ook is om met ballen te gooien, dit is bij warm weer niet het beste idee. Door het harde werken zal je hond het alleen maar warmer krijgen! Houd er rekening mee dat veel honden niet van opgeven weten en zelfs wanneer ze uitgeput zijn braaf de bal terug zullen blijven brengen.  

Veilig zwemmen

Kan jouw trouwe viervoeter geen genoeg krijgen van zwemmen en is je hond helemaal in zijn of haar element? Heerlijk! Houd je hond wel altijd goed in de gaten, want ook honden die goed kunnen zwemmen, kunnen in de problemen komen. Jouw kameraad kan nog zo slim zijn, hij of zij is minder goed in risico’s inschatten dan jij.

Zorg er verder voor dat je hond altijd makkelijk uit het water kan komen. Kies een plek uit waar hij het water uit kan lopen en zichzelf dus niet omhoog hoeft te hijsen. Dit kan namelijk voor schouderblessures zorgen. Als je je hond meeneemt op de boot en hem of haar wilt laten zwemmen, zorg dan dat je hond een tuigje draagt, zodat je je hond gemakkelijk uit het water kan tillen. 

Tot slot, leer je hond alleen het water in te gaan met jouw toestemming, zodat hij of zij niet bij elke overvliegende vogel het water in springt. 

Extra tips voor als je hond gaat zwemmen

  • Als je van plan bent om te gaan zwemmen met je hond, zoek dan van tevoren even op waar dat wel en niet mag. 
  • Neem een (oude) handdoek mee als je met de auto bent.
  • Spoel en droog je hond goed af bij thuiskomst, dit voorkomt ongewenste geurtjes. Sla vooral de oren niet over!
  • Trek niet je mooiste kleding aan, want je hond schudt zich na het zwemmen maar al te graag even uit waar jij naast staat! 

Kortom, veel honden vinden het heerlijk in het water, maar zwemmen is niet voor alle honden weggelegd. Accepteer het dan ook wanneer jouw hond het water liever vermijdt. Als je hond het water in gaat, houd hem dan altijd goed in de gaten. Veel zwemplezier! 

zwemmen hond

Meer leesplezier